Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Nj, dokonce jsou už o tom i knížky. Ale všechny je nazývat hlupci může i nemusí být velké zjednodušení. Spouta z nich jsou fakt tupci bez pardonu. Ale občas se stane, že někteří mají v něčem nakonec i takovou téměř pravdu. Samozřejmě, že k té pravdě došli často náhodou nebo omylem a ta pravda má své ale. Ale holt to tak je.

Zkrátka někteří demagogové a manipulátoři perfektně vycítili nové možnosti a prostřednictvím nových nástrojů (nejen internet a sociální sítě, ale i nové analytické metody, zacílené kampaně, sofistikované negativní kampaně, mlžení a lži atd.) si z těhletěch lidí vytesali hlasitou a aktivní skupinu, která ovlivňuje i další skupiny a často tvoří jazýček na vahách. Není to zrovna správné a může to vést i k pořádným průšvihům, ale bohužel to funguje. Trump a brexit jsou typickými příklady, ale tenhle přístup už je skoro všude a bohužel jen tak nezmizí. Musí se postupně erodovat a přizpůsobit se tomu.

2 1
možnosti
ES

"Hlupci" ale nejsou míněni hloupí lidé. Je to označení lidí, kteří vědomě odmítli racionalitu jako přístup ke světu. Inspirováno knihou P. O'Toole - Spolčení hlupců. Překvapilo mě, kolik se zde našlo lidí ochotných si to bez zamyšlení vzít osobně. Čím jsou asi potrefení?

1 0
možnosti
MP

Základní idea většiny opravdu velkých a převratných vědeckých objevů se vynořila z oceánu intuice a teprve potom byla uchopena rozumem.

4 1
možnosti
MK

M81i82l16a42n 29K61ö55n40i19g

19. 12. 2021 10:18

A k tomu máte i nějakou statistiku, když mluvíte o většině? nebo je to jenom takové zbožné přání a vlhký sen?

Není to u třeba tak, že většina velkých věcí, se dostala na povrch boží postupnou prací na základním výzkumu?

1 0
možnosti
VR

Sváří se ve mně mírný optimizmus s pesimizmem.

Optimizmus, když si vzpomenu na rok 1968. Ne u nás, ale na západ od našich hranic. Situace byla tenkrát mnohem výbušnější než dnes. Marxizmem a maoizmem indoktrinovaná radikální mládež vykřikovala o revoluci a chtěla zbořit politický systém. Paříž hořela, studenti stavěli barikády a bojovali s policií i armádou. O mnoho lepší situace nebyla ani v USA. Státy to tenkrát vydržely, horké hlavy vychladly a situace se uklidnila.

Pro pesimizmus ale hovoří to, že tenkrát to hnutí nepodporovali vedoucí političtí představitelé států! A když si uvědomím, že někteří z těch současných čelných představitelů stáli v roce 1968 na těch barikádách ...

16 0
možnosti
ZD

Máte pravdu. Dnes tehdejší revolucionáři indoktrinovali mládež. Neuměli nic jiného, užitečného a tak zaplevelili školství. A indoktrinovaní, pokračovatelé těch co ničeho nedosáhli a nic praktického neumějí se dostali k moci!

7 0
možnosti
ČP

Výborný blog. Skvěle jste popsala i některé “místní” blogery a diskutéry - namátkou pana Cilicha, Chmelíka, Kšíra, paní Boškovou, Jandovou...

17 0
možnosti

Jak poznat hlupáky?

Blogy ve Vašem stylu píší různě moudří lidé a za různým účelem. Někdy to je k umlčení oponentů, jindy jen pro zanadávání si na mladou generaci, někdy zase skutečný povzdech na pitomými myšlenkami. Každý si myslí že patří do třetí kategorie.

5 3
možnosti
JT

J76i31r83i 34T63i20c11h91y

18. 12. 2021 16:48

Plny souhlas. Nicmene, historie lidstva se vyznacuje nadvaldou zloradu a nesmyslu. Pro strucnost uvedu treba nabozenske vymysly, ktere vedly ku krvavym sporum. V nasi vyspele zapadni civilizaaci vznikl nacismus a kimunismus, podporovane i mnohymi vysokymi vzdelanci. Soucasna radikalni levice, ktera jiz dnes temer uplne ovlada zapad, je jen obmenou tech zrudnych obdobi dejin.

11 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
19 0
možnosti
JL

Vazena pani Evo Svobodová. Nejsem filozof. Take nedokazi rozebrat svet, jak jste to udelala vy. Jsem jen jeden z tech hloupich, kteri musel pracovat pro svuj chleba. Poznal jsem zivot pod botou ciziny, zivot v ideologickem smetisti, ale take zivot postaveny na pravu jedince. Take jsem mel stesti, projiti mnoha organizacemi lidskeho deni. Videl jsem bidu, ale videl jsem i bohatsvi. Osobni bohatstvi hmotne, dusevni, myslenkove a take to srdecni.

Ti hmotne bohati byli dva druhy. Ti, kteri svuj majetek ukradli pomoci ideologie. Ta generace u nas jeste zije. Take ti, co dokazali vyuzit sve svobody mysleni, sve sily dusevni v promene v to bohatstvi hmotne.

Zaver toho hlupaka, tedy muj zaver na konci meho zivota, je velmi jednoduchy. Vytvorme nas stat na soutezi pracovnich vysledku, na soutezi dusevni, myslenkove a take srdecni. Vsak jen v postaveni jednotlivce. Proti ovladani hordy obcanu silou mocnych.

Pani Svobodova. Hodnoceni sveta ve vasem podani je jen propaganda neznajici podstatu tech vystrelku a tech osob tak provadejici. Rozdelte bohatstvi hmotne od tech bohatych mezi obcany bez jejich pricineni a mate na problem zadelano. To se deje vsude, kde politika sily urcuje tento krok k ovladnuti masy lidi kterym vladnou.

3 18
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
14 0
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6318x
Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Seznam rubrik