Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme v éře vzpoury hlupců

Sbohem, západní racionalito, éro vědy, techniky a pokroků v medicíně... Přichází doba, ve které fakta nehrají roli a příčina a následek spolu nesouvisejí.

Co nás odlišuje od zbytku světa? Díky racionalitě, jako základnímu způsobu myšlení, se už dvě stě let Západ propracovává k obrovskému pokroku v technice, medicíně a přírodních vědách. Díky tomu žijeme v blahobytu a zdravotní péči, o kterých si jiné civilizace mohou nechat zdát.

 

Racionální myšlení znamená chápat, že každá věc má svoji reálně existující příčinu a také způsobí předem popsatelné následky. Dokážeme analyzovat předchozí nezdary a plánovat úspěšná řešení. Víme, že prací se buduje blahobyt. Že příčina a následky spolu souvisí. Nesmějte se, není to vůbec samozřejmost! Vždyť to vidíme každý den ve zprávách ze světa.

 

Jiné typy myšlení ale nevymizely. S rozvojem médií, internetu a globalizace se derou na povrch jako plíseň ve stokrát dezinfikovaném sklepě.

 

Ideologické myšlení, popírající přírodní zákony, zachvátilo celý západ třeba v podobě ... ehm, o čem nesmí psát ani Rowlingová, nebo zeleného komunismu. Šílená "opatření proti globální změně klimatu" jsou často iracionální výplody sekty, která postrádá základní vzdělání ve fyzice, matematice a přírodních vědách, ale má touhu všem diktovat svoje nereálné vize lepší budoucnosti. U zboží od jídla v samoobsluze po počítačový program už není hlavní funkčnost, ale ideologický přesah - údajná udržitelnost, přispíváme na boj proti rasismu, homofobii, šíříme osvětu a dobro a vy si připlaťte za nefunkční šunt.

 

Magické myšlení zase produkuje tisíce gaučových expertů, co za pět minut "obsáhli" veškeré vědomosti vysoce specializovaných vědních oborů, které se studuji dlouhá léta. Tihle zneuznaní géniové "odhalili" buď spiknutí nebo hloupost odborníků a vytvořili jakousi paralelní realitu, která se nezabývá žádnými fakty, ale pouze přáním tvůrce a je osídlená všemocnými pohádkovými postavami .

 

Dřív byli tihle lidé naprosto neškodným okrajem společnosti. Kverulanti, mašíblové, ublíženci, pábitelé, hospodští kecalové. Ti obzvlášť úporní "reformátoři" pak byli za obecní blázny, nebo chytli pár facek.

 

Pak se ale něco stalo. Souhra! Přišel internet a globální média. A zároveň přišla posedlost individualismem a osobními právy jednotlivce, vymknuté ze všech měřítek. Tahle smrtící kombinace odstartovala rozpad společnosti. Vzpouru hlupců, kteří nepotřebují nic vědět, ale jen zaujímat postoje..

 

Internet se stal zesilovačem podprůměrnosti a vytvořil z davu průměrných agresivního Digitálního Molocha s obrovskou mocí KONEČNĚ TO NANDAT TĚM CHYTRÝM a ÚSPĚŠNÝM, co si myslí, že věcem rozmějí, protože studovali, tvořili, pracovali, něčeho dosáhli.

 

Zcela mylně si vysvětlujeme děsivý vzestup iracionality nedostatečným vzděláním, nepochopením základních principů fyziky, chemie, biologie, zbytečně plánujeme "kurzy kritického myšlení". Omyl. Ti lidé všechno tohle VĚDOMĚ ODMÍTLI. Odmítli dvě stě let osvícenecké racionality, bourají starý svět vědy, vynálezů a pokroku ve jménu lidstva.

 

Proč? Protože je na nás příliš složitý. Protože dá čím dál větší práci se v něm vyznat. A protože to jde i bez toho! Nemusíte nic umět, nemusíte pracovat, stačí když budete dost křičet a společnost, která se díky dřině a racionalitě dopracovala k bohatství, vám to dá. Pro tyhle lidi, vyrostlé v blahobytu, je bezpečí vlastních emocí důležitější než jakákoliv fakta. Umanutě konají "dobro" bez ohledu na škody, které způsobují.

 

 

Je možné, aby civilizace přežila, když vědomě odvrhne složitou racionalitu a vymění ji za jednoduché účelové lži a ideologie? Možná na chvíli. Ale bude to ideově angažované přežití v chudobě, zimě a bídě. Je to blíž než si myslíme. A je na nás, jestli to chceme a dokážeme zastavit.

Autor: Eva Svobodová | sobota 18.12.2021 12:52 | karma článku: 47,24 | přečteno: 11184x
  • Další články autora

Eva Svobodová

Pravidla lži

"Zaujímáme postoje, místo abychom stáli..." jak roste iracionalita a agrese mezi lidmi, tak už zase nejsou důležitá fakta, ale postoje - člověk je nucen si vybrat stranu. A s ní sdílet i nálepky a postoje. A... nenávist.

17.2.2023 v 12:20 | Karma: 29,24 | Přečteno: 653x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Opotřebovávací válka - kdo selže jako první?

"Nemáme tu žádné nové zbraně, nové síly, nic. Oni dostávají peníze a od nás se očekává, že budeme jen pochodovat vpřed a umírat." Teď teprve se začíná lámat chleba. A jak je na tom EU a česká vláda?

30.5.2022 v 19:46 | Karma: 26,86 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Silvestr v Kölnu. Německý sexuální skandál pět let poté.

Během silvestrovských oslav roku 2015 v Kolíně nad Rýnem, Hamburku a dalších velkých německých městech, stovky snědých mladíků neevropského původu v houfech útočily na ženy. Reakce státu a médií vyvolala skandál. Nezapomínáme.

31.12.2020 v 14:13 | Karma: 41,62 | Přečteno: 2301x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Black lives matter? All lives matter!

Dva policisté v Londýně pokorně klečí před davem rozzuřených černých "demonstrantů". Lidé v různých zemích Západu se pokorně omlouvají za svoje "bílé privilegium". Rozzuřené davy pálí a rabují. Proč? Policista zabil černocha.

4.6.2020 v 17:22 | Karma: 44,74 | Přečteno: 5708x | Diskuse| Společnost

Eva Svobodová

Pražská apokalypsa, den 34: Obětujte důchodce!

Lidem z té „karantény“ už fest přeskakuje. Někteří dospěli k názoru, že nechat pomřít důchodce, aby se mohlo konečně zase chodit do fitka, je vlastně OK. Protože ekonomika je důležitější.

3.4.2020 v 13:13 | Karma: 38,15 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6318x
Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Seznam rubrik