Rok 2018: Rudé gardy přinutily Univerzitu zakázat prodej "ideově závadné" knihy.

30. 03. 2018 11:31:25
Univerzita Karlova na nátlak angažovaných soudruhů stáhla z prodeje publikaci patriotického sociologa Petra Hampla. Stalina ale prodává. Léta nechává ve svých učebnách přednášet anarchistu Ondřeje Slačálka. Už zase rudneme?

Likvidací nepohodlné literatury a omezováním svobody myšlení se intenzivně zabývaly všechny totality v historii. V naší zemi máme v historické paměti nesmazatelně vepsaného jezuitu Koniáše, nacistické pálení knih i bolševickou likvidaci "závadné literatury".

Masový vrah Stalin nevadí, pravicový sociolog vadí.

Svazáček zalykající se odporem z existence "xenofobní knihy xenofobního autora vydané xenofobním nakladatelstvím" by byl k smíchu, kdyby se nejednalo o člena Akademického senátu Univerzity Karlovy ... a kdyby si po vzoru totalitních Rudých Gard on a jeho pár soudruhů skutečně nevynutili stažení "ideologicky závadné knihy" z univerzitního knihkupectví. Totéž knihkupectví přitom bez jakéhokoliv protestu ze strany těchto aktivistů prodává Stalinovu knihu Marxism and the National and Colonial Question. Ta jim nevadila.

Je ostudou a selháním rektora Tomáše Zimy, že na něco takového vůbec přistoupil. Co jiného je smyslem univerzity, než dialog, svobodná výměna názorů? Stažení knihy na nátlak ultralevicové progresivistické bojůvky z humanitních fakult, stažení knihy, protože se "někomu" nelíbil její autor - to je výsměch a popření smyslu akademické instituce.

Není to první veřejné selhání vědecké instituce, která by svobodu názorů měla z principu hájit. V listopadu 2015 vyvolala veřejné pobouření Knihovna Akademie Věd ČR, která zakázala výstavu fotografií pouze na základě pohoršeného povyku marxistické bojůvky s hrdým názvem Genderová expertní komora ČR a Kongres žen.

Ovládne akademické prostředí rakovina agresivních ultralevicových bojůvek?

Za každým takovým totalitářským povykem, zastrašováním a nátlakem je nepřekvapivě malá skupinka pořád stejných person. Zákaz výstavy, tažení za bezpohlavní záchodky, propagace pedofilie jako vzpoury proti systému a permanentní revoluce, to jsou jen některé výstřelky poslední doby. A jejich zdrojem a dodavatelem jsou - bohužel - humanitní fakulty univerzit, kde se šíří do absurdna dovedený "respekt k individualitě" naprosto nerespektující individualitu ostatních a ultralevicová ideologie. Zdá se, že touží dojít k situaci amerických univerzit. Tam jsou dál - odlišný názor představuje obecné ohrožení, kvůli kterému se budují "safe spaces", na ideově "nevhodné" přednášející tyto křehké duše pořádají davové lynče, zapalují se budovy a musí zasahovat policie. Svoboda názoru a jeho vyjádření? Ale prosím vás!

Taková nenávist je náramně dobrý obchodní model. Stačí si vytvořit síť spřátelených "neziskovek" a stát vám ještě z peněz ostatních zaplatí, že proti němu bojujete! Stačí použít osvědčený model "zloděj volá chyťte zloděje".

Tento nový marxismus nikdo nechce vidět. Je „in“ být mladým anarchistou na Klinice a vyvěsit si tam vlajku Antifa, je „in“ být bojovníkem proti systému na hudebním festivalu, na fildě, u Mladých Zelených. Rozlezl se do médií, do politiky, stal se pomalu společenskou normou.

Nepřekvapí tedy, že oba dva zástupci studentů FF UK v Akademickém senátu jsou noví bolševici. První je zastánce cenzury a dalších bolševických praktik, druhá je neúspěšná kandidátka Zelených do Senátu, která dlouhodobě hájí anarchistické centrum Klinika. Mezi kandidáty zahlédnete i další extrémní aktivisty pohybující se kolem Kliniky a Zelených Annu Libánskou a Jiřího Marii Ferynu, nechybí ani v úvodním textu vychvalovaný žadatel cenzury Samuel Zajíček.

Rudé gardy se poučily z minulosti a kašlou na proletariát, kašlou na přesvědčování lidu. Útočí přímo na nervová centra společnosti, kde se rozhoduje a plánuje budoucnost - vedení univerzit, školy, mládežnické organizace, úřady, veřejné instituce. S úporností třídních bonzáků se pokoušejí svoje nehoráznosti procpat do soukolí úředního molochu, protože co jednou zapadne do byrokratického procesu, to už nikdy nezmizí.

A organismus společnosti zatím vůbec netuší, že jeho rozhodovací centra napadla rakovina. Jak dobrou máme imunitu?

Reakce z internetových diskusí:

"Sní vaše dítě o studiu humanitních oborů? Rozhodně ho neposílejte na Univerzitu Karlovu. Taky by se vám mohlo domů vrátit naočkované totalitarismem a bonzáctvím. Vysoké školy už nejsou tím, čím bývaly. Už to není místo pro svobodnou výměnu názorů a generování originálních myšlenek. Nejen v Praze..."

"Místopředseda Akademického senátu Filosofické fakulty Univerzity Karlovy je krásnou vizitkou nastupující totality. Za nás se tomuto směru výuky říkalo VUML. Soudruzi, hlavně buďme bdělí a ostražití."

"Jak vidno, komouši nevymřeli. Nikdy bych nevěřil, že v roce 2017 budu na vlastní oči znovu číst slova: "mechanismus osobní komunikace s patřičnými orgány může fungovat," která dokonce budou myšlena zcela vážně."


"Akademická půda, zvlášť filosofie, bývala otevřeným kolbištěm myšlenek, teď tam vládne cenzura takovýchto podivných svazáčků a ještě selektivní (např. Stalin jim nevadí). Divím se rektorovi - Tomáš Zima - že mu nevadí ani tento stav na dříve prestižní UK, ani to, že si ho takoví aktivisté takhle veřejně "vodí".

Celý text, kde aktivista kromě zákazu prodeje knihy řeší jak ovlivnit vedení univerzity, aby zakázalo i "ideově závadné" debaty a konference. Z následné debaty vyplývá, že nechápe, co by na jeho konání mohlo být opovrženíhodného, protože přece šíří Dobro a zabraňuje Zlu:

Řada z vás zaregistrovala status Knihkupectví Karolinum, kterým propagovalo prodej xenofobní knihy xenofoba Petra Hampla „Prolomení hradeb“, vydanou xenofobním spolkem Naštvané matky. Něco takového je naprosto nepřijatelné a je třeba požadovat, aby se to nedělo. Byl to jasný fail a je třeba požadovat po vedení univerzity, aby zasáhlo. Je však pochopitelné, že vedení univerzity běžně nekontroluje, co se ten či onen den dostane na pult daného knihkupectví. Rád bych na tomto místě proto poděkoval Samu Zajíčkovi za to, že na celou záležitost upozornil rektora univerzity, který zjevně netušil, že k něčemu takovému došlo, a promptně reagoval, protože knihkupectví nejenže smazalo daný status, ale knihu také stáhlo z distribuce (v nabídce knihkupectví ji již nenajdete).

Informace se bohužel podvečer dostala i do médií, konkrétně na server Aktuálně.cz, což mi přijde škoda ve chvíli, kdy bylo možné tuto situaci řešit interně. Chápu nicméně, že propagace této knihy budila negativní konotace i v souvislosti s nedávnou konferencí o „právních aspektech“ kampaně #MeToo, která na univerzitě proběhla a kde Petr Hampl aktivně vystupoval.

Osobně jsem podpořil petici proti tomuto symposiu

(https://www.facebook.com/events/2466833166875911/) a na zasedání akademického senátu univerzity se budu pana rektora ptát na jeho odpověď na tuto petici a budu požadovat, aby vedení univerzity nastavilo nějaký mechanismus, jak zabránit podobným situacím, kdy pořadatel akce nejprve získá záštitu pro nějaké aktivity a poté v jejich rámci uspořádá něco podobného. Stažení záštity a odmítnutí pořádat takové aktivity na půdě univerzity považuji za adekvátní i s odkazem na Etický kodex UK (https://www.cuni.cz/UK-5317.html). Prosím, neváhejte se obracet na mě a další vaše zástupce v rámci akademické samosprávy a upozorňujte nás na problémy, kterých si třeba sami nevšimneme. Ne za vším je nutno hledat zlý úmysl a, jak je možné vidět na Samově příkladu, mechanismus osobní komunikace s patřičnými orgány může fungovat.

Autor: Eva Svobodová | pátek 30.3.2018 11:31 | karma článku: 46.95 | přečteno: 6698x

Další články blogera

Eva Svobodová

Pravidla lži

"Zaujímáme postoje, místo abychom stáli..." jak roste iracionalita a agrese mezi lidmi, tak už zase nejsou důležitá fakta, ale postoje - člověk je nucen si vybrat stranu. A s ní sdílet i nálepky a postoje. A... nenávist.

17.2.2023 v 12:20 | Karma článku: 29.24 | Přečteno: 651 | Diskuse

Eva Svobodová

Opotřebovávací válka - kdo selže jako první?

"Nemáme tu žádné nové zbraně, nové síly, nic. Oni dostávají peníze a od nás se očekává, že budeme jen pochodovat vpřed a umírat." Teď teprve se začíná lámat chleba. A jak je na tom EU a česká vláda?

30.5.2022 v 19:46 | Karma článku: 26.86 | Přečteno: 707 | Diskuse

Eva Svobodová

Žijeme v éře vzpoury hlupců

Sbohem, západní racionalito, éro vědy, techniky a pokroků v medicíně... Přichází doba, ve které fakta nehrají roli a příčina a následek spolu nesouvisejí.

18.12.2021 v 12:52 | Karma článku: 47.24 | Přečteno: 11180 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 10.89 | Přečteno: 98 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 17.54 | Přečteno: 182 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 30.10 | Přečteno: 562 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.14 | Přečteno: 569 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 244 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6187

Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...