Tohle nejsou volby, ale občanská "válka"

Volby už nějakou dobu neplní svůj účel - demokraticky zvolit schopného správce naší země. Místo toho se staly bojem o to, čí je tahle země. Rozdělená země.

 

 

"Čecháčci, primitivové, blbci, xenofobní omezenci z Horní Dolní... "„Tohle si o nás myslí a spoustu dalšího, jsme pro ně lůza, extremisté, xenofobové, rasisté a plebs co jim nesahá ani po kolena.""A voliči ostatních kandidátů jsou tedy ten elitní zbytek národa? Byli to Zemanovi odpůrci, co přišli s tím, že budou rozdávat kondomy, aby se lůza volící Zemana už dál nemnožila. Byli to Zemanovi odpůrci, co vyvěšovali falešné volební informace a narušovali volby.""A stejně vyhraje...kundy.“

 

Prý jsou tyhle volby referendem o Zemanovi. Ano, ale také lidovým referendem o Bruselu, kvótách, České televizi, "fake news", etnobyznys neziskovkách, OKD, ČEZu. A o lepšolidech a většině obyvatel téhle země, kteří nesdílejí jejich progresivní světonázor. To, že se stal Zeman jejich symbolem, není úplně jeho zásluha.

Tahle země je rozdělená. Ale není to Zeman, kdo ji rozdělil.

K "boji o Zemana" situace dospěla během několika let, plných urážek, nálepkování, šikany, výhrůžek, posměchu a ignorance názoru těch druhých, házených do jednoho pytle. Zeman už je jen nepodstatný symbol, ke kterému byli nakonec zahnáni i lidé, kteří by ho jinak nevolili. Stejně jako v Americe Trump nebo Žabák Pepe. Symbol něčeho daleko závažnějšího.

 

Každé volby jsou hlasitým lidovým vzkazem: ano, vy jste možná vidět a slyšet, máte vliv a zdroje, ale tahle země je naše.

 

Nějak už vlastně nejde o to, kdo bude prezidentem. Nejde ani o Zemana. Jde o to, nandat to "těm druhým". Oba tábory jsou přesvědčené, že "ti druzí" jsou svými názory a jednáním nebezpečím pro nás pro všechny. A oběma jsde přitom o Dobro... Je v takové situaci vůbec ještě dohoda možná? Nebo se pozabíjíme ještě než přijde skutečná krize zvenčí?

 

Volby v rozdělené zemi. V zemi, ze které se vytratila pokora, úcta a respekt k ostatním.

 

K „těm druhým“.

 

Těm "podlidem, kteří by neměli vůbec dostat volební právo."

 

Vypadalo to takhle kdysi i v bývalé Jugoslávii?

 

 

 

Článek vznikl na základě postřehu novináře Erika Besta.

Autor: Eva Svobodová | pátek 12.1.2018 23:53 | karma článku: 47,82 | přečteno: 14940x
  • Další články autora

Eva Svobodová

Pravidla lži

17.2.2023 v 12:20 | Karma: 29,24

Eva Svobodová

Žijeme v éře vzpoury hlupců

18.12.2021 v 12:52 | Karma: 47,24