Eva Svobodová

Člen Zelených organizuje útok proti kavárně, která umožnila předvolební setkání konkurence

9. 10. 2017 13:47:35
Chystáte v kavárně předvolební setkání svého občanského sdružení. A pak to začne. Člen politické konkurence zorganizuje zastrašovací kampaň proti majiteli kavárny. Výhrůžky, nátlak, pomluvy, kolektivní šikana.

Zastrašovací kampaň, pomluvy a nactiutrhání, omezování základních ústavních práv ... tak si člen Zelených Prahy 5 představuje politický dialog s konkurencí. Nátlak a zastrašování majitele prostoru, který vám vám jen umožnil využít vaše ústavní právo svobody shromažďovací a svobody slova. Organizování nenávistné kampaně, ve které o vás šíří lži, aby vás mohli označit za zrůdy, které je třeba zbavit i jiných práv, než toho shromažďovacího.

Chápu nesouhlas, odpor, výzvu k veřejné debatě, pokus probrat to přímo na místě ... ale nechápu takovouhle zbabělou nenávistnou hysterii, připomínající minulé totalitní praktiky.

Jako tenkrát

Kdybyste náhodou nevěděli, kde v historii hledat podobnost, pak to byly bojůvky SA. „Nekupujte u Židů“ a počmárané výlohy jejich obchodů má snad v paměti každý, kdo viděl historické dokumenty o době před druhou světovou válkou.

Nebo komunisté a jejich kampaně k zastrašování všech, kdo hlasitě neodsoudili "nepřátele socialistického zřízení" a nehýkali nad blahem vlády jedné strany a jednoho názoru. A vlastně i dnes takoví ti bojovníci kolem Kliniky dokázali také svoje, viz třeba šikana Řízkárny a zapálená auta.

Schválně zkuste dehonestující nálepky "neonacisté, rasisté, fašisté" v textu vyměnit za jinou nesmyslnou nálepku z historie. Podoba je neuvěřitelná a význam je stejný - jen vyvolání nenávisti a falešného pocitu, že agresor je v právu:

----------------------------------------------

"V oblíbené pražské kavárně Liberál se chtějí sejít organizovaní nepřátelé socialistického zřízení a uspořádat zde veřejnou předvolební debatu. Předsedat jim mají známé bizarní postavičky placené z žoldu diverzních centrál jako je Martin Konvička, Petr Hampl a Eva Hrindová. K akci jim dal svolení majitel kavárny Jakub Štorek a prostor jim na 14. 10. pronajal.

Ačkoli byl upozorněn, jakému typu lidí prostor pronajímá, tvrdí, že je apolitický a názory politických uskupení, které v jeho podniku vystupují, ho nezajímají. Takový přístup je alibistický. Veřejně hlásaný odpor k socialistickému zřízení nemá se svobodou slova, nestranností a apolitičností nic společného a jeho odmítnutí není kádrování.

Majitel je za svůj podnik, který je přístupný veřejnosti, odpovědný a hoštěním proklamovaných podvratných živlů je daleko za čarou kavárnického businessu. Pokud máte stejný názor a nechcete, aby se v Liberálu, kde jsme v pohodové a přátelské atmosféře trávili spoustu skvělého času, pořádali sešlosti samozvanci a zaprodanci, napište prosím na zeď kavárny Liberál a sdíleje tento status. Doufejme, že se majitel lépe informuje a svoje rozhodnutí přehodnotí."

----------------------------------------------

Bolševické metody - poštvat dav na ty, co se vzpírají účasti na šikaně

Cíl? Agrese vůči skupině lidí s odlišným politickým názorem - a co hůře, agrese vůči nevinnému člověku, který dal ve svém podniku prostor pro setkání lidem, s jejichž politickými názory nesouhlasí, ale přesto respektuje jejich právo a svobodu je vyjádřit!

Všimněte si, jakou mladý "soudruh" na konci použil výhružnou normalizačně-bolševickou větičku ve stylu: "Doufejme, že soudruh své reakcionářské postoje přehodnotí" - jinak bude bez práce, někdo mu vymlátí okna a děti vyrazíme ze školy. Pamatujete? To vážně stačilo pouhých dvacet let?

Organizovaného zastrašování se chytli další "bojovníci", tak už zbývá jen doufat, že kavárna přežije koordinovaný útok soudců jediné správné morálky lépe, než chudák Řízkárna, na kterou se podobní obdivovatelé totality zaměřili před pár lety. Samozřejmě v boji za Dobro, jak jinak. Protože ti, co si tam chtěli udělat schůzi, jsou podle nenávistného jekotu známých levicových extremistů zřejmě Ku-Klux-Klan nebo spolek masových vrahů...

Co na to zákon?

Naštěstí nežijeme v době revoluce a máme zákony, které platí i pro tyhle novodobé Komsomolce. Třeba je tu § 179 Porušování svobody sdružování a shromažďování nebo § 184 Pomluva - Kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok...

Uvidíme, jak výzvu vyhodnotí policie. Možná by nebylo od věci, aby okolí kavárny ohlídala, vytlučená okna, lahve s kyselinou a posprejované zdi jsou běžným arzenálem "hrdinů", kteří mají problém debatovat s lidmi jiného názoru z očí do očí.

Útok na odlišné politické názory místo diskuse

S Petrem Hamplem nebo Martinem Konvičkou nemusíte jistě v názorech souhlasit, ale jsou to bezúhonní lidé, intelektuálové, které z opravdu nelze obvinit ani z kriminálního jednání, ani z rasismu, ani z propagace nacismu. To už jsou víc mimo zákon ty nenávistné výlevy, které se bez opodstatnění za tohle schovávají. Svoboda projevu i svoboda shromažďování je v České republice zaručena Listinou základních práv a svobod. Svobodnou kritiku jakékoliv ideologie, včetně náboženství, výslovně zaručuje Evropský soud pro lidská práva článkem 10 Evropské úmluvy o lidských právech. Dovolili by si snad tihle uřvaní hrdinové obvinit z „rasismu a fašismu“ i Evropský soud pro lidská práva? Samozřejmě že ne.

Tak o co jde? Účastníci debaty mají vyhraněné postoje a názory a ty dlouhodobě podkládají argumenty a informacemi. Oponenti mohou - a mají - udělat to samé: přinést fakta, odhalit chyby, vyvrátit názor pokud je mylný, přesvědčit lepšími argumenty. Útoky jako tenhle jsou založené pouze na neschopnosti utkat se v korektní argumentaci a na touze bez diskuse zlikvidovat lidi s odlišným politickým názorem!

Také proto si soudruh umělec ke svému hrdinskému činu pozval na facebooku sobě podobné: Michala Uhla, Karla Patáka, Dominika Feri, Ondřeje Slačálka i Jiřího Dienstbiera.

Takovýto způsob politického boje je v demokratické společnosti naprosto nepřijatelný - a o nic jiného než o politický boj, o snahu potlačit jiný názorový proud, tady nejde. Nejsou v právu, i kdyby se stokrát oháněli vzletnými slovy. Jakákoliv jiná možnost je cestou do pekla občanské války - nebo totality.

Autor: Eva Svobodová | karma: 44.99 | přečteno: 4949 ×
Poslední články autora