„Svět podle Daliborka“ nebo „Pokladní z Kauflandu 2“?

A je to venku. Konečně ho mají. Kavárna konečně našla svého neonacistu. Vít Klusák o něm natočil dokument.
 „Není to dokument, který by skrze postavu Dalibora komentoval neonacistickou komunitu obecně, na to je totiž Dalibor až příliš unikátní. O čem tento film je ve velké míře doopravdy - o zamindrákovaných a vnitřně nešťastných lidech, kteří nejsou spokojeni se svým životem, se svou prací a se svým zázemím, ale zoufale chtějí někam patřit, a tak se nebrání uchýlit i ke skupinkám zastávajícím názory poněkud extrémnější. Názory, které obvykle získali z "alternativních" online médií a od jiných, podobně smýšlejících jedinců, existenčně závislých na televizi a sociálních sítích jako na jediné dostupné formě zábavy.“ „To takhle Vítek našel člověka, který není úplně duševně v pořádku. Natočil o něm film a pustil ho do světa s vyzněním, že všichni, kdo nemají ty správné a žádané pokrokové názory a naopak mají na něco podobný pohled jako hlavní protagonista, s ním patří do stejné sorty.“  Komentáře na ČSFD

 

Angažovaný režisér Klusák (autor Českého snu, ten, co před půl rokem sepsul „sexistickou“ Žáčkovu básničku o maminkách) si vybral v jednom extrémním mimoňovi, fandícímu nacismu a konspiračním teoriím, snadný terč, do kterého se strefit. Ovšem v proslovu na festivalové premiéře v Karlových Varech už z jednoho Daliborka udělal za ovací sálu "hnědnutí" celé společnosti.

"Daliborek" je ale především bizár. Snadné body vytřískané na osudu jednoho prostomyslného exota. Ne, není obrazem většinové společnosti, kterou "kavárna" nechápe, nenávidí, pohrdá ji a bojí se jí.

Ale zřejmě takhle si pseudoelity nejspíš představují "čecháčky" - ten plebs co volí Zemana a kašle na jejich morální výzvy. 

Ten "hon na nácky", ke kterým je okamžitě druhým dechem přiřazen kdokoliv s jiným názorem na svět  - Konvička, Klaus, Robejšek – většinu normálních lidí nebaví nebo štve. Už proto, že část těch rádoby morálně nadřazených angažovaných intelektuálů a kulturtrégrů jsou sami salónní levicoví extremisté. Tak dlouho řvali na kohokoliv s odlišným názorem "nácku" a šturmovali proti "pravicovým extremistům", zatímco obdivovali levicový extremismus, že už je teď nikdo nebere vážně. 

Co se nepovedlo skutečným náckům za léta, dokázali tihle nabubřelí bojovníci za dekádu - zcela zdiskreditovat odpor vůči skutečnému neonacismu. 

A proč si myslíte, že jste o tolik lepší než Daliborek?

Od bolševika nikdy nebyly antipatie ve společnosti tak vyhrocené. Soudruzi z menšiny agresivních "elit" by se měli zamyslet, dokud je čas. Slyšíte to ticho? Nikdo netleská. A ne, není to tím, že by lidi fandili náckům. 

Dost možná se česká společnost nefašizuje, ale má prostě plné zuby současných komoušů, co se jí zase snaží rozkazovat. 

Není čas šlápnout na brzdu, říct pardon, podělali jsme to a zkusit to s pokorou dialogu místo nadutého peskování? 

 

 

Autor: Eva Svobodová | úterý 4.7.2017 17:25 | karma článku: 43,13 | přečteno: 3281x
  • Další články autora

Eva Svobodová

Pravidla lži

17.2.2023 v 12:20 | Karma: 29,24

Eva Svobodová

Žijeme v éře vzpoury hlupců

18.12.2021 v 12:52 | Karma: 47,24

Eva Svobodová

Prázdná místa

28.9.2019 v 11:06 | Karma: 36,02

Eva Svobodová

Hlasují jinak? Zabijte je!

22.5.2019 v 13:34 | Karma: 44,36
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6318x
Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Seznam rubrik