Eva Svobodová

Porušení pravidel: FB cenzuruje fotografii a jméno prezidenstské kandidátky Marine Le Pen

3. 03. 2017 11:43:55
O tom, že Facebook cenzuruje příspěvky podle velmi vágního výkladu svých vlastních pravidel, se ví už dlouho. Ale to, že při cenzuře podle politického klíče zcela kašle i na svá vlastní závazná pravidla, by věřil málokdo.

Jeden příklad z mnoha: Facebook zakázal propagaci článku, informujícího o volebním programu francouzské prezidentské kandidátky Marine Le Pen. Zakázal ji jen a pouze na základě jména a fotky Le Penové, žádné další „pobuřující“ informace popisek neobsahoval. Jak že je to s tím „ovlivňováním voleb“? Jedná se navíc o pevné nastavení zadané do počítačového programu, žádné "osobní selhání". Pokud ale použijete možnost "odeslat k manuální kontrole" živému člověku, dopadnete stejně.

Včera Facebook stejným způsobem znemožnil propagaci reportáže britské novinářky ze švédské no-go oblasti. Žádné vulgarity, žádný rasismus, žádné porušení „zásad“....

Obvyklou reakcí na stížnosti bývá: „je to soukromá firma, může si nastavit podmínky jaké chce“. V tomto případě to neplatí.

  1. i soukromá firma musí dodržovat zákony (a nemůže porušovat základní lidská práva)
  2. pokud soukromá firma nastaví veřejně podmínky, jedná se o závaznou úpravu vztahu se zákazníkem – a má uvedené podmínky dodržovat. Zde je zcela bohorovně porušuje – podívejte se sami: https://www.facebook.com/policies/ads/

Je snad v demokratické společnosti důvodem k cenzuře jméno politika? Jeho fotografie? Jeho oficiální program? Reportáž převzatá ze zahraničního mainstreamového tisku? A... víte, jak se takové společnosti pak říká?

UŽ NEJSME „CHARLIE“?

Psáno pro Samizdat2016.cz

Autor: Eva Svobodová | karma: 40.70 | přečteno: 1698 ×
Poslední články autora