Něco o Overtonově oknu a výchovné reklamě

5. 01. 2017 18:34:18
Je odpor proti multikulti v reklamě skutečně jenom rasismus? Joseph Overton popsal, jak lze postoje, se kterými většina nesouhlasí, společnosti vnutit salámovou metodou tak, že je nakonec přijme. Souvislost je zřejmá:

Společnost lze zpracovat krok za krokem nejprve diskusí o něčem nepřijatelném, posléze se téma z extrémního přesune do mainstreamu, začne se považovat za vhodné a nakonec se společnost s novým zákonem smiřuje a zaštiťuje kdysi nemyslitelné.

Podobným způsobem se mnoho lidí dívá na "výchovné reklamy", které společnosti vnucují nový a pokrokový přístup ke světu, který má ve shodě s progresivistickým politickým mainstreamem odstranit a změnit starou společnost s jejími hodnotami a zvyklostmi.

Prezentace nadnárodních společností typu IKEA nebo Lidl už dlouhodobě odpovídá nastaveným mantinelům a preferovaným tématům mainstreamu. Vnucuje zákazníkům multikulturní selanku, změny genderových rolí. Vnucuje zákazníkům schémata, která nejsou společnosti vlastní, která jsou zcela zjevně MIMO cílovou skupinu. Mentoruje. Podsouvá. Převychovává.

"Tyhle norské reklamy jsou o několik pootočení Overtonova okna dál. Už ani nepředstírají rovnost kultur, ale ohlašují likvidaci té původní jako prostý fakt," píše Zbynek Passer.

Podobně reaguje na aktuální povýšené multikulti mentorování mluvčího Lidlu Martin Weiss v Echo24: "Netvařte se, že když říkáte, že čím více ze světa poznáte, tím jste tolerantnější, šíříte na faktech založenou osvětu. ... I když se tváří jako faktický výrok, k faktům má velmi volný vztah. Je to podobná směsice zastaralých či překonaných odborných poznatků, nepřípustného zjednodušení, zobecnění a marketingu. ... Je to prostě zideologizovaný marketing."

Otázka je, KDO JE CÍLOVÁ SKUPINA. Protože časy se mění. A odpor proti "výchovné reklamě" může být zoufalou a možná často i neuvědomělou konzervativní snahou zabránit progresivistickému rozbití společenských hodnot, rozbití, o které většina prostě nestojí, ač je jí vnucováno.

... ale ono je snazší místo přemýšlení všechno nenávistně zaplácnout červenou nálepkou "rasýzmus!" a požádat o další dotaci na boj s nenávistí.

Z diskuse: "Předplatil jsem onehdá ženě finský časopis o šití na děti. Za celé dva roky nebyl na obálce ani jeden Fin, potažmo běloch. Samej číňánek, indiánek, černoušek... Přišlo mi to divný? Docela jo. Znamená to, že nemám rád malé číňánky? Ne. Ale stejně jako od indického časopisu očekávám, že v něm budou Indové a indická kultura. Od finského jsem očekával Finy. Pokud Finové budou prezentovat cizí kulturu a obyvatele a rezignují sami na sebe, kdo bude prezentovat tu finskou a Finy? Je malý Fin horší než malý Číňan? Vycházejí v Číně/Africe/Indii časopisy s malými Finy na obálce? Celá ta věc nemá nic společnýho s rasismem, ale s nějakým uvědoměním si a snahou zachovat si vlastní identitu."

Autor: Eva Svobodová | čtvrtek 5.1.2017 18:34 | karma článku: 43.27 | přečteno: 3914x

Další články blogera

Eva Svobodová

Pravidla lži

"Zaujímáme postoje, místo abychom stáli..." jak roste iracionalita a agrese mezi lidmi, tak už zase nejsou důležitá fakta, ale postoje - člověk je nucen si vybrat stranu. A s ní sdílet i nálepky a postoje. A... nenávist.

17.2.2023 v 12:20 | Karma článku: 29.24 | Přečteno: 653 | Diskuse

Eva Svobodová

Opotřebovávací válka - kdo selže jako první?

"Nemáme tu žádné nové zbraně, nové síly, nic. Oni dostávají peníze a od nás se očekává, že budeme jen pochodovat vpřed a umírat." Teď teprve se začíná lámat chleba. A jak je na tom EU a česká vláda?

30.5.2022 v 19:46 | Karma článku: 26.86 | Přečteno: 707 | Diskuse

Eva Svobodová

Žijeme v éře vzpoury hlupců

Sbohem, západní racionalito, éro vědy, techniky a pokroků v medicíně... Přichází doba, ve které fakta nehrají roli a příčina a následek spolu nesouvisejí.

18.12.2021 v 12:52 | Karma článku: 47.24 | Přečteno: 11181 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 19.04 | Přečteno: 269 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 153 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6187

Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...