Rasismus na fotbale nebo HateFree fail?

23. 09. 2016 11:56:38
To vám bylo křiku, že na Bohemce jsou rasisti, když nechtěli na stadiónu osvětovou besídku s filmem... A to je vám najednou ticho, když o politický aktivismus ve sportu nestáli ani na Lužánkách... O co tady jde?

Co se dělo? Noviny měly jasno: Bohemians zrušili promítání filmu o romských fotbalistech. Na žádost a hrozby naštvaných fanoušků. Těch normálních, žádných "ultras". Takže RASISMUS NA BOHEMCE!

Vážně? Zrovna na Bohemce? Akci pořádala neoblíbená státní agentura pro dohled nad čistotou myšlení HateFree Culture. Co když lidi hlavně nechtěli politicky zabarvenou agitaci ve sportovním prostoru? Jak řekl předseda Družstva fanoušků Bohemians, Luděk Provazník: "slíbili jsme si, že na Bohemce nebude žádná politika, žádný rasismus, žádné vlajky států, kde se zrovna válčí. Žádný Tibet, ukrajinská vlajka."

Tak jak?

*

"Pár lidí se mě včera ptalo, co že se to děje na Bohemce, když teď na poslední chvíli (a pod tlakem některých fanoušků) ruší slavnostní promítání filmu o Romech.

Inu, já jsem jenom obyčejnej kluk ze sektoru A5, nemám s tím vůbec nic společnýho, ale neřekl bych, že u nás přibylo rasistickejch polomozků; těch vždycky bylo a je pár desítek, zhruba procento. Romové devětadevadesáti procentům bohemáků nevaděj a romskej film by v Ďolíčku nikoho svéprávnýho nepobuřoval.

Jak jsem ale v neděli po zápase pochopil, spoustu takzvanejch normálů vytočilo, že je ten film velmi výrazně spojenej s projektem HateFree Culture. Tohle znechutilo i část fanoušků, kteří mají k Romům vyloženě pozitivní vztah - ale HateFree prostě nevydejchávaj.

Na nedělním zápase byl ministr Jirka Dienstbier, určitě si to vyslechl taky, má tedy o čem přemýšlet. Pověst HateFree Culture je příšerná." FB, Tomáš Poláček

*

*

Lidé velmi dobře vnímají tu ideologickou zákeřnost, která je za rádoby čistou maskou "HateFree" ve skutečnosti ukryta. Když ale odmítají, aby se tahle manipulativní organizace infiltrovala i do jejich prostoru, okamžitě byli označeni za rasisty...

HFC totiž není jen další "neziskovka", ale přímo státem zřízená organizace, která velkou část svého úsilí absurdně věnuje vytváření obrazu nepřítele ve společnosti a nálepkování a vylučování lidí s odlišnými názory... přesně stejnému nálepkování, proti jakému má "bojovat". Čímž se dostáváme někam před rok 1989...

x



V Brně to proběhlo úplně stejně

Brněnský exhibicionista dočasně okupující radnici (čti: Matěj Hollan) oznámil, že se tedy bude angažovaně promítat na stadionu v Lužánkách. Jen to nájemci stadiónu velkopansky "opomněl" oznámit, natož se ho zeptat. A to je vám najednou ticho, když lužánecký stadion Hollana s jeho velkopanskými manýry vypakoval a promítání nepovolil...

Nakonec se promítalo hned vedle, na kluzišti... a sešlo se celých 44 lidí! Přišli organizátoři a aktivisté s potřebou demonstrovat svůj postoj, Brňanům ani brněnským hooligans akce nějak nestála za pozornost. Úplně stejný přístup fanoušků jako na Bohemce.

Rasismus? Spíš problém s politruky...

Jasně, z toho plyne, že kdo chodí na fotbal, je rasista, v Praze i v Brně. A je potřeba nalít další milióny do grantů na převýchovu občanů... A nebo taky ne a za bojkotem akce je odpor k novodobým svazákům a politrukům. Jejich grantovému byznysu. Jejich pohrdání občany a necitlivým manipulacím s veřejností. Jak to říct - prostě tady to už "politici" totálně přepálili.

Fotbalové komunity jsou široká společenstva sdružující stovky naprosto různých lidí a fungující podle vlastních nepsaných pravidel. Zásadní podmínkou křehkého míru na stadiónech je, že se na fotbale bude řešit hlavně sport. Občas tam nějaký lidový politický cit spontánně prosákne angažovanými transparenty fanoušků - a samy kluby mají možnost si to regulovat.

Výchova k ideově správným postojům

Úplně jiná je situace, pokud někdo z politiků nebo institucí chce na stadióny (znovu, jako kdysi) dotlačit politiku befelem shora. Pokud to není úplný idiot, ví, s jakou odezvou se takový zásah do křehké rovnováhy fotbalového společenstva potáže... Takže aby na tom trval, musí to být populistický manipulátor, který se neštítí schválně vyvolat válku, jen aby si vytvořil svého nepřítele. Třídního nepřítele, "nácka", Žida, prostě strawmana, kterého potřebuje na vykázání výsledků a ospravedlnění své existence.

Ten ubohý film je v tom v podstatě nevinně... Měl být použit jen jako záminka k průniku jednoho typu extrémní politické agendy na další nová loviště, poté co obsadila letní hudební festivaly pro mládež... a když to neklapne, tak jako záminka pro rozdmýchání další pasivně-agresivní ublíženecké štvanice vůči další "xenofobní a rasistické" skupině obyvatel.

Ale dokud žijí lidé, kteří si pamatují povinná školní promítání a politické besídky, tahle strategie neklapne, milí mladí svazáci a politruci.

A dobrá rada nakonec:

Když tu nálepku "nácek" nalepíte na všechny kolem, nebude už nikoho strašit. Protože "nácek" bude najednou každý - táta od rodiny, sousedovic babička i školníkův pes. A pak přijde ten opravdový...

Chcete vědět víc?

http://www.hatefree.cz/blo/aktuality/1719-premiera-fcroma-bohemians

http://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha/bohemka-zrusila-kvuli-bezpecnosti-premieru-filmu-o-romskych/r~db48a0e478e111e68d00002590604f2e/

https://www.o2sport.cz/fotbal/proc-v-dolicku-zrusili-promitatni-filmu-fc-roma-zvitezili-rasisti-tvrdi/

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/419904/na-film-o-romskych-fotbalistech-prislo-44-divaku-dokument-brnany-ani-chuligany-nezajimal.html

Autor: Eva Svobodová | pátek 23.9.2016 11:56 | karma článku: 45.36 | přečteno: 5154x

Další články blogera

Eva Svobodová

Pravidla lži

"Zaujímáme postoje, místo abychom stáli..." jak roste iracionalita a agrese mezi lidmi, tak už zase nejsou důležitá fakta, ale postoje - člověk je nucen si vybrat stranu. A s ní sdílet i nálepky a postoje. A... nenávist.

17.2.2023 v 12:20 | Karma článku: 29.24 | Přečteno: 653 | Diskuse

Eva Svobodová

Opotřebovávací válka - kdo selže jako první?

"Nemáme tu žádné nové zbraně, nové síly, nic. Oni dostávají peníze a od nás se očekává, že budeme jen pochodovat vpřed a umírat." Teď teprve se začíná lámat chleba. A jak je na tom EU a česká vláda?

30.5.2022 v 19:46 | Karma článku: 26.86 | Přečteno: 707 | Diskuse

Eva Svobodová

Žijeme v éře vzpoury hlupců

Sbohem, západní racionalito, éro vědy, techniky a pokroků v medicíně... Přichází doba, ve které fakta nehrají roli a příčina a následek spolu nesouvisejí.

18.12.2021 v 12:52 | Karma článku: 47.24 | Přečteno: 11181 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2078 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 294 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 211 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6187

Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...