Porušení pravidel: FB cenzuruje fotografii a jméno prezidenstské kandidátky Marine Le Pen

O tom, že Facebook cenzuruje příspěvky podle velmi vágního výkladu svých vlastních pravidel, se ví už dlouho. Ale to, že při cenzuře podle politického klíče  zcela kašle i na svá vlastní závazná pravidla, by věřil málokdo. 

Jeden příklad z mnoha: Facebook zakázal propagaci článku, informujícího o volebním programu francouzské prezidentské kandidátky Marine Le Pen. Zakázal ji jen a pouze na základě jména a fotky Le Penové, žádné další „pobuřující“ informace popisek neobsahoval. Jak že je to s tím „ovlivňováním voleb“? Jedná se navíc o pevné nastavení zadané do počítačového programu, žádné "osobní selhání". Pokud ale použijete možnost "odeslat k manuální kontrole" živému člověku, dopadnete stejně.

 

Včera Facebook stejným způsobem znemožnil propagaci reportáže britské novinářky ze švédské no-go oblasti. Žádné vulgarity, žádný rasismus, žádné porušení „zásad“….

 

Obvyklou reakcí na stížnosti bývá: „je to soukromá firma, může si nastavit podmínky jaké chce“. V tomto případě to neplatí.

  1. i soukromá firma musí dodržovat zákony (a nemůže porušovat základní lidská práva)
  2. pokud soukromá firma nastaví veřejně podmínky, jedná se o závaznou úpravu vztahu se zákazníkem – a má uvedené podmínky dodržovat. Zde je zcela bohorovně porušuje  – podívejte se sami: https://www.facebook.com/policies/ads/  

Je snad v demokratické společnosti důvodem k cenzuře jméno politika? Jeho fotografie? Jeho oficiální program? Reportáž převzatá ze zahraničního mainstreamového tisku? A… víte, jak se takové společnosti pak říká?

UŽ NEJSME „CHARLIE“?

Psáno pro Samizdat2016.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Svobodová | pátek 3.3.2017 11:43 | karma článku: 40,70 | přečteno: 1699x
  • Další články autora

Eva Svobodová

Pravidla lži

17.2.2023 v 12:20 | Karma: 29,24

Eva Svobodová

Žijeme v éře vzpoury hlupců

18.12.2021 v 12:52 | Karma: 47,24